Aanleiding
Met een personeelsbestand van ruim 350 medewerkers op één locatie en een flinke flexibele schil sta je als personeelsplanner voor een riante uitdaging. Voordat je kiest voor het optuigen van een planningsproject kom je een aantal obstakels tegen. In dit onderdeel gaan we in op hoe de projectvraag van de foodproducent tot stand kwam.
Planningen terug in control
Aan de start van een project verzorgen de teamleiders op productielocaties zelf de personeelsplanning. Dat werkt prettig, want ze lopen al lang mee en weten precies wie waar het beste tot zijn of haar recht komt. Toch blijven hierdoor de planningen versnipperd. Ook het overzicht richting uitzendbureaus, voor het aanvragen van uitzendmedewerkers, blijkt niet optimaal. Zo werkt de communicatie tussen het urenregistratiesysteem, de planning en het invliegen van uitzendkrachten omslachtig. Met als gevolg geen helder zicht op informatiewijzigingen. Het terug in control komen van die personeelsplanning blijkt een flinke klus. Iets wat de huidige teamleiders of collega’s op de planningsafdelingen er niet ‘even bij’ kunnen doen. Om die reden kiest de foodproducent voor een samenwerking met NRG-Office: een detacheerder gespecialiseerd in onder meer planningsrollen.
In november stapt Bas binnen bij de foodproducent. Voordat hij start op het omvangrijke project, presenteert hij een simpele roadmap. Hierin neemt hij de opdrachtgever mee in hoe hij het planningsproject aanvliegt, tot welke resultaten hij verwacht te komen en of dat realistisch is. De roadmap geeft vertrouwen en binnen een maand start Bas.