Samenvatting


Met een personeelsbestand van ruim 350 mensen en een flinke flexibele schil sta je als personeelsplanner voor een riante uitdaging. Zeker wanneer van oudsher de personeelsplanning op het bordje van individuele teams ligt. Voor de efficiëntie binnen een fabriek en over verschillende plants, helpt dit niet altijd bij het bewaren van overzicht. Daar liep ook een producent in de food tegenaan. Om de personeelsplanning over een van de grootste locaties te stroomlijnen, schakelen zij NRG-Office in.

Samen met de opdrachtgever zoeken we naar een passende oplossing voor deze puzzel. Interim Supply Chain Specialist Bas Brouwer start op het project (personeels)planning. Aan hem de taak om overzicht te creëren in de personeelsplanning. Eerst ervaren, dan verbeteren luidt zijn credo. Daarmee start hij zijn opdracht en begint met de personeelsplanning op de grootste locatie. Hij onderzoekt de samenwerking met uitzendbureaus, nodige competenties voor Operators, gegeven opleidingen en zoomt uit om het ‘grotere plaatje’ in beeld te brengen. Op basis van die informatie start hij met prioriteren en schrijft het raamwerk uit. Binnen dat raamwerk optimaliseert Bas competentiematrixen, een rolling forecast richting uitzendbureaus, en onderzoekt de mogelijkheden voor automatiseren met een personeelsplanningsysteem.

Binnen zeven maanden staat een personeelsplanningsblauwdruk en start er een vaste personeelsplanner voor de grootste locatie. Om dit te proces te verfijnen, en daarmee te optimaliseren, kijkt de opdrachtgever verder dan een gestroomlijnde planning.

In deze praktijkcasus neemt Bas ons mee in het project dat hij in juli 2021 afrondde. Hij vertelt over zijn aanpak, de uitdagingen die hij tegenkwam en hoe de oplossing(en) bijdroeg aan het resultaat.