De impact van de Brexit


De Brexit


Begin dit jaar ging de Brexit van kracht. Dat betekent een-op-een iets voor de import en export van goederen. We gaan in gesprek met Tjeerd den Hollander, hij is expert op het gebied van exportcertificaten met derde landen.

Nieuwe voorwaarden Wanneer je exporteert naar het Verenigd Koninkrijk krijg je nu te maken met te betalen invoerrechten, VAT en extra administratieve zaken. Daarnaast is het Verenigd Koninkrijk sinds 1 januari 2021 vrij om eisen te stellen aan bijvoorbeeld labels, productetikettering en productverpakkingen.

Invloed op Supply Chain Voor producten binnen de Europese Unie gelden dezelfde regels wat betreft administratie, btw-afdragen en verpakkingen. Bij het uittreden van het Verenigd Koninkrijk vallen die regels en eisen weg. Ze zijn vrij om hun eigen voorwaarden op te stellen.

Interview In een interview gaan we met Tjeerd in op de veranderingen die de Brexit met zich meebrengt en waar je als bedrijf sinds 1 januari 2021 rekening mee moet houden.

Mijn huidige opdracht 🎬


Tjeerd is directeur bij Way2Trade. Way2Trade adviseert en representeert bedrijven en brancheorganisaties bij het verkrijgen van markttoegang en het oplossen van handelsbelemmeringen met derde landen. In onderstaande video zoomen we in op de impact van de Brexit.

''Het exporteren naar het VK is hetzelfde als exporteren naar een 'ver land' buiten Europa, als je kijkt naar de documenten. Dat is zo'n grote wijziging, daar zijn veel bedrijven nog niet op voorbereid.''

Meer lezen over dit onderwerp?


In de whitepaper van NRG-Office bespreken we de impact van de Brexit op de import en export vanuit Nederland. De focus ligt op bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie en hun Supply Chain afdelingen.