Effectief problemen oplossen


Ongeplande stilstand verminderen


Een productielijn wil je zo efficiënt mogelijk laten draaien. Doe je dit niet? Dan word je verrast door hoge kosten, ontevreden klanten en mogelijk zelfs reputatieschade. Voor het gros van de fabrieken is stilstand van machines de grootste bron van verloren productietijd. Maar hoe pak je verbetering daarvan aan op een structurele manier? Hoe Supply Chain professional Romy dit in de praktijk heeft aangepakt, licht ze toe in deze blog. Hierin benadrukt ze de essentie van het achterhalen van de Root Cause.

Geplande versus ongeplande stilstand

"Om te beginnen is het belangrijk om de verschillen tussen geplande en ongeplande stilstand te begrijpen. Onder de factor beschikbaarheid vallen de verliezen in efficiëntie die met stilstand te maken hebben, dit zijn machinestoringen en opzet- en aanpas stilstanden.

Stilstanden die worden meegenomen in de productieplanning noemen we geplande stilstand. Dit zijn bijvoorbeeld opzet- en aanpas stilstanden. Zo pas je de geleiders aan op een ander productformaat of maak je de vullers schoon. Stilstanden die niet meegenomen zijn in de planning, zoals machinestoringen, zijn ongeplande stilstanden."

Het achterhalen van de Root Cause🎬


"In onderstaande video vertel ik meer over mijn ervaringen met het achterhalen van de Root Cause. Daarnaast legt ik aan de hand van voorbeelden uit hoe belangrijk het is om de achterliggende oorzaak aan het licht te brengen."

''Het is lastig de onderliggende oorzaak te achterhalen, daarom blijft het vaak bij symptoombestrijding.''

Check resultaten en houd vast


Meet na het doorvoeren van verbeteringen opnieuw de stilstand op een machine of productielijn. Op die manier kun je checken of het probleem is opgelost. Is de efficiëntie verhoogd? En is het zoals je had gehoopt?

JA. Zorg ervoor dat je de verbetering vasthoudt. Hulp vanuit de rest van de organisatie om mee te denken over structurele oplossingen is altijd goed. Dus neem vooral Operators en Technische collega’s mee in het verbeterproject. Zo kun je hen motiveren om verder te zoeken en de échte oorzaak te vinden. NEE. Doorloop de stappen uit de volledige blog opnieuw om de dan minst efficiënte machine of productielijn te verbeteren.